Въпреки серията от кризисни фактори, нуждата от работници и специалисти в

...
Въпреки серията от кризисни фактори, нуждата от работници и специалисти в
Коментари Харесай

Българският бизнес има спешна нужда от над 200 000 работници и специалисти

Въпреки серията от спешни фактори, потребността от служащи и специалисти в поддръжка на българския бизнес не понижава. Това демонстрират от второто за тази година изследване на Агенция по заетостта за потребностите на работодателите от работна мощ.

Проучването обгръща 378 675 дейни предприятия в страната. Агенция по заетостта събира работодателските настройки с дейното подпомагане на Комисиите по претовареност към 28-те Областни съвета за развиване.

През идващите 12 месеца бизнесът ще има потребност от 205 548 служащи и експерти с умения и познания в разнообразни професионални посоки. Това е с 6,1% повече или с близо 12 000 повече по отношение на миналата година.

45 820 са компаниите, които декларират, че ще търсят нов личен състав през идната година. В съпоставяне с допитването през септември - октомври 2021 година техният брой е намалял с 1 136 или с 2,8%.
 5000 лв. приблизително месечно: Заплатите в аутсорсинг бранша порастват с голям ритъм
5000 лв. приблизително месечно: Заплатите в аутсорсинг бранша порастват с голям ритъм

Индустрията се чака да сътвори нови 30 000 работни места в идващите години у нас

През идващите 12 месеца работодателите ще търсят 111 040 експерти с подготовка, добита в професионалното образование и обучение. Най-търсени ще са: шивач, машинен оператор, строител, готвач, оператор в дървопреработването, сервитьор-барман, заварчик, действен счетоводител, служащ в хранително-вкусовата индустрия, стругар и други

От други 45 954 експерти с дееспособност или висше обучение ще се нуждае българският бизнес. Шофьор, преподавател, здравна сестра, и доктор не престават да заемат челното място измежду най-търсените от работодателите експерти в специалности, за които се изисква висше обучение или дееспособност.

В съпоставяне с миналата година броят на търсените висшисти е повишен с 2 244 или с 5,1%. Освен това, 48 554  служащи без компетентност ще са нужни в другите браншове на стопанската система през идващите 12 месеца, като броят им по отношение на година по-рано е с близо 7 000 повече.

Според изследването в средносрочен проект, т.е. в околните 3 до 5 години, търсените експерти с висше обучение ще бъдат 123 284 души или 4,3% от наетите по трудово и служебно правно отношение в края на месец септември 2022 година.

Най-търсени ще бъдат експертите приключили специалностите: Педагогика, Медицина, Икономика, Информатика и компютърни науки, Електротехника, електроника и автоматика, Машинно инженерство, Администрация и ръководство, Комуникационна и компютърна техника.

През идващите 3 до 5 години българският бизнес ще се нуждае и от 148 485 експерти със приблизително обучение.
 Средната заплата в ИТ бранша у нас е над 4 000 лв. и се чака да пораства още
Ето какъв брой стана междинната заплата в ИТ бранша у нас: ще продължи ли да пораства?

Актуалните данни на Национален статистически институт демонстрират вероятностите за нарастване на заплащането в бранша

Търсенето на експерти със приблизително обучение най-често ще е в региона на търговията на едро и дребно, строителството, машиностроенето, металообработването и металургията, както и счетоводството и данъчното облагане.

Пловдив е региона, където ще се чака да бъдат наемани най-вече служащи и експерти - 24 720, което е 12,0% от всички декларирани в страната потребности. В 16 области се регистрира растеж на декларираните потребности от работна мощ по отношение на година по-рано.

Най-съществено нарастват потребностите от служащи и експерти в област Стара Загора - 2,4 пъти. Следват областите  Силистра - 2,2 пъти, Варна - 1,9 пъти, Кюстендил - 1.8 пъти. На другия полюс са областите Плевен, Ямбол и Видин, където потребностите се свиват съвсем двойно по отношение на 2021 година.

В изследването на потребностите на работодателите са обхванати съразмерно предприятия с друга бройка - от микропредприятия, с по-малко от 10 души личен състав, до огромни предприятия с над 250 души.

Според икономическата активност максимален е делът на интервюираните предприятия от бранш " Търговия, превоз, хотелиерство и ресторантьорство " (37,4%), следват предприятията в бранш " Държавно ръководство, обучение, филантропично опазване на здравето " с 15,4% представителност, а на трето място е бранш " Индустрия " с 13,2%.
 Минималната заплата в строителството към този момент е близо 1000 лв.
Минималната заплата в строителството към този момент е близо 1000 лв.

На пет лв. дневно се усилва и разходът за храна
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР